تست های تناوبی Yo-Yo شبیه به تست استقامتی Yo-Yo است لیکن با این تفاوت که در تست های تناوبی، شرکت کنندگان زمان کوتاهی را نیز جهت استراحت در اختیار دارند( 5 تا 10 ثانیه استراحت برای به ترتیب تست های تناوبی- استقامتی و تناوبی- ریکاوری).
این تست شامل دو نوع مختلف می باشد:
نوع اوّل: تست تناوبی- ریکاوری(Yo-Yo Intermittent Recovery Test)
نوع دوّم: تست تناوبی- استقامتی (Yo-Yo Intermittent Endurance Test)
هدف از انجام این تست:
این تست توانایی افراد را در انجام اعمال مکرّر -در یک دوره زمانی مدّت دار- همچون ورزش های تنیس، هندبال، بسکتبال، فوتبال و … مورد سنجش قرار می دهد.
وسایل مورد نیاز : زمین مسطح، کونز، نوار درجه بندی شده(متر) و فایل صوتی مخصوص تست (دانلود) و برگه ضبط نتایج.
روش انجام تست:
کونز ها همانطوری که در شکل زیر نشان داده شده است چیده می شود.
با آغاز تست(صدای بوق) فوتبالیست ها از کونز شماره 2 شروع به دویدن به سمت کونز شماره 3 می کنند(20 متر) و بلافاصله و قبل از شنیدن صدای بوق بعدی به سمت کونز شماره 2 (محل شروع تست )برمیگردند. در این لحظه ( هر 40 متر دویدن) یک دوره زمانی برای استراحت کردن وجود دارد ( استراحت فعال).
این زمان استراحت در تست تناوبی- ریکاوری5ثانیه و در تست تناوبی- استقامتی 10 ثانیه می باشد. باید توجّه داشت که در این فاصله زمانی فوتبالیست ها بایستی بین دو کونز شماره 1 و 2 را با راه رفتن، دویدن(جاگینگ) طی کرده و به محل آغاز(کونز شماره 2 ) رفته و آماده آغاز دور بعدی دویدن باشند که با صدای بوق بعدی نشان داده می شود. در نتیجه همانطوری که در بالا اشاره شد این نوع از استراحت از نوع فعّال می باشد. باید توجه داشت اگر قبل از اینکه فوتبالیست یک دور دویدن خود را ( فاصله 40 متری رفت و برگشت بین دو کونز شماره 2 و 3 ) تمام کند ، صدای بوق شنیده شود، اوّلین اخطار به معنای خطا به بازیکن داده میشود و چنانچه برای دوّمین بار فوتبالیست نتواند در این فاصله زمانی که توسط صدای بوق معلوم میشود، دور دویدن ( 2 دوی رفت و برگشت 20 متری= مجموعاً 40 متری) خود را کامل نماید تست آن فوتبالیست قطع می شود و مسافت طی شده تا آن زمان بعنوان رکورد آن ثبت می گردد.
انواع مختلف تست :
برای هر دو نوع مختلفِ این تست(ریکاوری و استقامتی)، دو سطح تعریف شده است:
سطح 1 (مبتدی/ برای کسانی که از آمادگی جسمانی کمتری برخوردارند)
سطح 2 (پیشرفته/ برای کسانی که از آمادگی جسمانی بهتری برخوردارند) تعریف شده است.
ضمناً قابل ذکر است که در در طول انجام هر دوی این تست ها، بر سرعت دویدن فرد افزوده میشود.
چگونگی رکوردگیری و ثبت نتایج:
همانطوری که ذکر شد رکورد فوتبالیستها، کل مسافتی است که فوتبالیست در هنگام انجام تست طی می کند.
در حقیقت این تست در ذو حالت پایان یافته تلقی می شود:
1- فوتبالیست برای بار دوم دچار خطا شود
2- خود فوتبالیست به صورت داوطلبانه تست را قطع کند و اعلام کند دیگر قادر به ادامه انجام تست نیست.
زمان انجام این تست در تست سطح یک معمولاً بین 6 تا 20 دقیقه و برای سطح دو بین 2 تا 10 دقیقه به طول می انجامد.
تخمین حداکثر اکسیژن مصرفی بازیکن Vo2max:
همچنین با استفاده از نتایج و رکورد بدست آمده در این تست می توان Vo2 max فرد را تخمین زد:
در تست ریکاوری نوع اوّل:
4/36+ 0084/0 × فاصله طی شده ( متر)= Vo2 max(میلی مول در دقیقه در هر کیلوگرم وزن بدن)
در تست ریکاوری نوع دوّم:
3/45+ 0136/0 × فاصله طی شده ( متر)= Vo2 max(میلی مول در دقیقه در هر کیلوگرم وزن بدن)
تست تناوبی Yo-Yo برای استفاده فوتبالیست ها بسیار مناسب می باشد هرچند که برای ورزش های تیمی مشابه نیز که ماهیّت تناوبی دارند نیز مناسب می باشد. تست سطح یک برای بازیکنان مبتدی و تست سطح 2 برای بازیکنان زبده و حرفه ای می باشد. از مزیّت های این تست آنست که همزمان می توان از گروه زیادی از بازیکنان تست گرفت و در وقت نیز صرفه جویی کرد. لیکن از نکات منفی این تست می توان به این اشاره کرد که سطح تمرین و انگیزه بازیکنان می تواند در نتیجه بدست آمده تأثیرگذار باشد. ضمناً با توجّه به این که در اجرای این تست بازیکن از حداکثر توان خود استفاده می کند در نتیجه نیازمند سطح قابل توجّه ای از آمادگی جسمانی می باشد. در نتیجه پیشنهاد نمی شود که این تست توسط کسانی که بیمار ، مصدوم و یا اینکه دارای سطح آمادگی جسمانی پایینی هستند اجرا شود. در حقیقت این تست تستی است که وامانده ساز است یعنی در پایان انجام تست فوتبالیست به مرحله خستگی(وامانده ساز) رسیده است.