این مقطع از فصل را می توان کلیدی ترین برهه در نظر گرفت و تیمها می توانند با جذب بازیکنان دلخواه و همچنین مدیریت هزینه سرنوشت متفاوتی برای خود رقم بزنند. در طول سال های اخیر باشگاهها بدون توجه به هزینه اقدام به جذب بازیکنان کردند که حاصل آن بدهی انباشته از فصول قبل، عدم توانایی پرداخت حقوق بازیکنان و اعتصاب و محرومیت بین المللی و کسر امتیاز شده است. به طور طبیعی آنچه در فصل یا فصول گذشته اتفاق افتاده می تواند تا حدی چراغ راه باشگاهها در فصل پیش رو برای جلوگیری از مسایل ذکر شده باشد.
به همین منظور مجموع مبلغ قراردادهای بازیکنان هر تیم بر اساس مبالغ مندرج در سایت سازمان لیگ در نظر گرفته شده و اثر بخشی هزینه هر باشگاه با توجه به امتیاز آن تیم در انتهای فصل محاسبه شده است. ذکر این توضیح ضروری است که برای بازیکنانی که قبل از اتمام قرارداد تیمشان را ترک کردند مبلغ قراردادشان با توجه به مدتی که در عضویت باشگاه بودند لحاظ شده است.
بر اساس مبالغ سایت سازمان لیگ؛ باشگاه استقلال پر هزینه ترین باشگاه لیگ شانزدهم محسوب می شود. این تیم در ابتدای فصل با گشاده دستی زیاد بازیکنانی را جذب کرد که هیچ کارآمدی برای این تیم نداشتند و اکثرشان با تحمیل هزینه در نیم فصل از استقلال جدا شدند و همین مساله باعث شد تا استقلال از نظر اثربخشی هزینه سومین تیم بد لیگ امسال لقب بگیرد.
پس از استقلال تیمهای پرسپولیس، ذوب آهن، تراکتورسازی و سپاهان در زمره پر هزینه ترین تیمها قرار دارند. نکته جالب اینکه ترکیب ۵ تیم بالای جدول لیگ با ۵ تیم پر هزینه لیگ یکسان است؛ فقط ترتیب آنها متفاوت است و نشان می دهد هر تیمی که نتیجه گرفته، خرج هم کرده است. حضور تراکتورسازی در جمع پر هزینه ترین ترین تیمهای لیگ امسال به نوبه خود می تواند جالب توجه باشد.تیمی که علیرغم داشتن ۱۲ بازیکن سرباز، باز هم گران بسته شد و با تمام این اوصاف در پایان فصل از فقر بازیکن رنج می برد.
دومین تیم پر هزینه لیگ امسال پرسپولیس بود ولی با توجه به نتیجه گیری عالی از نظر اثر بخشی هزینه در رده هفتم قرار می گیرد.قطعا اگر داستان گولچ و بازیکنان اوکراینی نبود.این تیم از نظر اثر بخشی هزینه از یک تیم متوسط تبدیل به یک تیم خوب می شد.
بدترین تیم از نظر اثر بخشی هزینه ، ماشین سازی تبریز است این تیم با جذب بازیکنانی نظیر آندو تیموریان ، پیام صادقیان ، محمد نصرتی و همچنین دروازه بان مطرح خارجی، کم هزینه نکرد ولی نهایتا با ۱۶ امتیاز در قعر جدول قرار گرفت.
پس از ماشین سازی ، سایپا ضعیفترین عملکرد را در مدیریت هزینه داشت این تیم برای قرار گرفتن در رده های پایین جدول بسته نشده بود در تعطیلات نیم فصل هم با جذب بازیکنانی نظیر خلعتبری،لک ،پورغاز، کلانتری تبدیل به تیم به نسبت پر هزینه ای شد که نهایتا با زحمت فراوان در روز آخر در لیگ ماند.
سه تیم کم هزینه لیگ برتر، دقیقا سه تیمی هستند که با توجه به هزینه، بیشترین امتیاز را گرفتند. این سه تیم نفت تهران، صبای قم و سیاه جامگان هستند که در این میان سرنوشت صبا، متفاوت از دو تیم دیگر بود و علیرغم اینکه نسبت به هزینه کردنش، خوب امتیاز جمع کرده بود در لیگ ماندنی نشد. ولی سیاه جامگان که کم هزینه ترین تیم لیگ بود نهایتا در لیگ ماند و نفت هم که جزو تیمهای کم هزینه لیگ بود نه تنها در میانه جدول قرار گرفت بلکه فاتح جام حذفی هم شد!
هر امتیاز در لیگ برتر چقدر می ارزد؟
با بررسی دو جدول ارائه شده مشخص می شود که تیمها برای هر امتیاز در فصل گذشته حدود ۲۴۵ میلیون تومان هزینه کردند که این مبلغ می تواند به عنوان راهنمای مدیران باشگاهها برای برنامه ریزی فصل بعد باشد. مثلا اگر تیمی برای قهرمانی میخواهد بسته شود ، با توجه به اینکه تجربه نشان داده ۶۰ امتیاز برای کسب مقام اول کافی است بیش از ۱۵ میلیارد تومان هزینه غیر منطقی است یا اگر تیمی با هدفگذاری دریافت سهمیه لیگ قهرمانان می خواهد وارد رقابت شود با فرض کفایت ۵۰ امتیاز برای مجوز حضور در آسیا باید حدود ۱۲ میلیارد هزینه کند و تیمی که صرفا بخواهد در لیگ برتر بماند با توجه به اینکه باید حداقل ۳۰ امتیاز بگیرد باید دست کم حدود ۷ میلیارد هزینه کند. گرفتن امتیاز در لیگ برتر آنقدرها هم کم هزینه نیست. هر امتیاز ۲۴۵ میلییون تومان!