استادیار دانشکده تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی، بهترین گزینه برای کاهش وزن را، ترکیب تمرینات بدنی مناسب از جمله شنا و رژیمهای غذایی مفید میداند.
دکتر فرشاد غزالیان در گفتوگو با خبرنگار علم ورزش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: بدن غیر از آب ترکیبی از عضله و چربی است که با ترکیب ورزش و رژیمهای غذایی مناسب، چربیها در حد مناسب باقی میمانند و عضلات رشد میکنند و این به تناسب اندام فرد میانجامد. با انجام تمرینات هوازی که شنا هم جزئی از آنها است با توجه به هدفی که از ورزش داریم، فاکتورهای حرکتی افزایش می یابند و با سوخت و ساز هوازی ، چربی های اضافی میسوزند و این مساله باعث کاهش وزن افراد میشود.
وی درباره تاثیر ورزش شنا در زندگی افراد گفت: در دین اسلام توصیه شده که همه افراد شنا کردن را بیاموزند. شنا باعث تقویت عضلات ، هماهنگی آنها و انعطاف پذیری مفاصل میشود. این ورزش برای کسانی که مشکلات مفصلی مثل آرتروز دارند، جزئی از مراحل درمان است. این افراد میتوانند به جای انجام تمریناتی که برایشان دردناک است، این تمرینات را با توصیه پزشک متخصص در آب طراحی و اجرا کنند، تا بعد از بهبود قدرت عضلانی، آن را به تمرینات خارج از آب تعمیم بدهند.
دکتر غزالیان افزود: انرژی که فرد در 100 متر شنا مصرف میکند، معادل 400 متر دویدن است که نشان دهنده برتری این ورزش است. البته باید برای شنا کردن از یک متخصص علم تمرین و یا فیزیولوژیست ورزشی یک نسخه تمرینی گرفت تا با شدت کم، زمان طولانی و کنترل ضربان قلب، فشار تمرین را کاهش داد تا از بیماریهای قلبی عروقی و اضافه وزن جلوگیری شود.
این متخصص فیزیولوژی ورزشی با بیان این مطلب که میزان مصرف انرژی در هر فعالیتی به مهارت فرد بستگی دارد، تصریح کرد: اگر کسی در شنا مهارت داشته باشد، هماهنگی عضلات در هنگام ورزش بیشتر شده و مصرف انرژی کمتر میشود، در این افراد فاکتورهایی مثل سن، جنس، آمادگی بدنی و فعال بودن فرد بر میزان مصرف انرژی موثر است. برای افرادی که در شنا ماهر هستند، شنایگران سادهترین و مفیدترین نوع شنا برای شروع تناسب اندام و کاهش وزن است. البته برای افراد بیمار نوع شنا مهم است. مثلا برای کسی که جراحی ACL (رباط صلیبی) زانو انجام داده و دوره درمانی را میگذراند، شنای قورباغه مضر است، چون به مفصل زانو فشار میآورد. به این افراد توصیه میشود در آب راه بروند. اما برای افراد سالم مشکلی از این لحاظ وجود ندارد.
دکتر غزالیان به تاثیر شنا در از بین رفتن چاقی های موضعی اشاره کرد و گفت: تجمع چربی در نقاط مختلف بدن به جنسیت فرد بستگی دارد که معمولا در آقایان چاقی اطراف شکم و در خانمها در قسمت ران بیشتر از سایر نقاط است. امروزه تحقیقات پزشکی ورزشی نشان دادهاند که انجام فعالیتهایی مثل شنا به رژیمهای غذایی اولویت دارند و برای کاهش وزن تنها یک برنامه غذایی کارایی ندارد.
وی درباره مدت زمان شنا در هفته هم اظهار کرد: باید توجه داشت که عوض کردن شیوه های تمرین نتایج بهتری را به دنبال دارد. اگر شخصی در هفته سه جلسه شنا، دو جلسه دویدن و یک جلسه دوچرخهسواری انجام دهد، با به کارگیری شدت متوسط و زمان طولانی در این فعالیتها، گروههای مختلفی از عضلات درگیر میشوند. به عنوان مثال فردی که در طول هفته فقط دویدن را در برنامه ورزشی خود قرار میدهد بعد از مدتی با فشار مداوم بر اندام تحتانی ، دچار مشکل میشود، بنابراین توصیه میشود هفتهای سه جلسه شنا همراه با تمرینات هوازی دیگر در برنامه ورزشی افراد قرار بگیرد.
این متخصص فیزیولوژی ورزشی افزود: افرادی که سبک زندگی فعالی دارند و در انجام کارهای روزمره جنب و جوش بیشتری دارند، باید به این نکته توجه داشته باشند که فعال بودن جای تمرینهای ورزشی را نمی گیرد؛ چرا که این تمرینها با دارا بودن متغیرهایی مثل زمان، شدت، حجم و فرکانس در عملکرد بهتر اعضای مختلف بدن و تناسب اندام نقش غیر قابل اغماضی دارند که اگر با تجویز یک طراح تمرین و یا فیزیولوژیست ورزش صورت بگیرد، بازده بسیار بالاتری نسبت به فعالیت های روزمره افراد دارد که نقش قابل توجهی در سلامت افراد ایفا میکند.
دکتر غزالیان در پایان خاطر نشان کرد: به افراد توصیه میشود که با تغییر فصل ، ورزش شنا را جدی بگیرند و با مشاوره با متخصصان در این زمینه با توجه به سن و شرایط جسمانی خود، بهترین نوع آن را انجام داده و از اثرات مفید آن بر جسم و روان خود بهرهمند گردند.