پرونده 600 نخبه بلاتکلیف جذب در هیات علمی دانشگاه‌ها کجاست؟

قائم‌مقام رییس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به روند کند جذب نخبگان در هیات علمی دانشگاه‌ها از «عدم همکاری لازم وزارت علوم با بنیاد ملی نخبگان در این زمینه» انتقاد کرد.

دکتر سعید سهراب‌پور در گفت‌و‌گو با خبرنگار علمی ایسنا با بیان اینکه وزارت علوم در زمینه فعالیت هیات جذب نخبگان با بنیاد ملی نخبگان همکاری لازم را انجام نداده است، تصریح کرد: وزارت علوم، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری را قبول ندارد؛ اما بنیاد ملی نخبگان را به دلیل تاکیدات مقام معظم رهبری قبول دارد؛ حال آن که رییس این دو بخش یک نفر است. در این راستا با وجود این که موضوع جذب نخبگان مربوط به بنیاد ملی نخبگان بود و ربطی به معاونت علمی نداشت اما وزارت علوم در این زمینه با ما همکاری نکرد.T8750787-Male_chemist_in_lab_pipettes_liquid_into_a_flask-SPL

وی با بیان این که روند جذب نخبگان در دانشگاه‌ها کند است و این روند باید اصلاح شود، متذکر شد: بسیاری از نخبگان کشور زمانی که با این فرایند کند مواجه و معطل می‌شوند، ممکن است به خارج از کشور که جاذبه‌های زیادی برای نخبگان ایجاد کرد، مهاجرت کنند.

سهراب‌پور افزود: کشور ایران برای حفظ نخبگان خود نیز باید جاذبه‌های لازم را ایجاد کند که از جمله این جاذبه‌ها می‌توان به روند جذب سریع نخبگان در دانشگاه‌ها اشاره کرد.

وی به فعالیت مرکز جذب نیمه متمرکز اعضای هیات علمی از زمان راه‌اندازی تا کنون اشاره کرد و گفت: بر اساس اعلام وزارت علوم طی سه سال اخیر، 16 هزار نفر از این طریق به عنوان عضو هیات علمی در دانشگاه‌ها‌ پذیرش شده‌اند. این در حالی است که بر اساس آماری که ما از دبیرخانه خود کسب کرده‌ایم از میان 800 نخبه واجد شرایط متقاضی، تنها حدود 200 نفر در دانشگاه جذب شده‌اند. در واقع کسانی که زیر پوشش بنیاد ملی نخبگان قرار دارند، پرونده‌هایشان باید پس از بررسی به دانشگاه معرفی شود و دانشگاه‌ها نیز دو ماه فرصت دارند که نتیجه نهایی را اعلام کنند اما در عمل این اتفاق رخ نمی‌دهد.

سهراب پور در توضیح مطالب ذکر شده به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره کرد و گفت: بر اساس این مصوبه دبیرخانه جذب نخبگان که زیر مجموعه هیات عالی جذب قرار دارد، مسوولیت بررسی فرآیند جابه‌جایی و جذب و معرفی نخبگان را دارد و هیات‌های جذب علمی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها موظفند بعد از تایید صلاحیت عمومی معرفی شدگان توسط هیات مرکزی جذب، ظرف مدت حداکثر دو ماه نتیجه بررسی تقاضای جابه‌جایی، بورس و استخدام افراد معرفی شده را همراه با دلیل به دبیرخانه جذب نخبگان اعلام کنند اما این مصوبه شورا اجرایی نمی‌شود.

وی همچنین با انتقاد از سیستم جذب نیمه متمرکز اعضای هیات علمی، تصریح کرد: در واقع روند جذب ممکن است به این دلیل باشد که اطمینانی به دانشگاه‌ها وجود ندارد و فکر می‌کنند دانشگاه‌ها افراد ضعیف را استخدام و پارتی بازی می‌کنند.

قائم‌مقام رییس بنیاد ملی نخبگان معتقد است که در زمینه جذب اعضای هیات علمی بهترین تصمیم گیرنده خود دانشگاه‌ها به شمار می‌روند. البته در این مسیر صلاحیت عمومی افراد متقاضی می‌تواند توسط هر بخشی بررسی شود اما صلاحیت علمی باید توسط خود دانشگاه‌ها پیگیری شود.

به گفته وی، جذب نیمه متمرکز هیات علمی، یک قانون و مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است اما سرعتش کند است و باید اصلاح شود و یا حداقل برای نخبگان سرعت این موضوع افزایش یابد.

این نوشته در عمومی ارسال شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.