در حاشیه برگزاری اولین سمپوزیوم ملی فیزیولوژی در روانشناسی نشست تخصصی روانشناسی ورزش در گالری شماره دو کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان برگزار شد. این نشست تخصصی که البته طبق برنامه اعلام شده قرار بود پیرامون بررسی دلایل روانشناختی عدم موفقیت تیم ملی فوتبال ایران در سال جاری برگزار شود با تدریس دکتر مسعود کریمی علویجه به شرح علل و کاربرد روانشناسی در ورزش پرداخت.
نخستین بحث مطرح شده در این نشست که با حضور دانشجویان رشته های تربیت بدنی و علوم ورزشی، رواشناسی و جمعی از مربیان و ورزشکاران برگزار شد به تعریف گرایش روانشناسی ورزشی در رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی اختصاص یافت. کریمی با بیان اینکه مشکلات مدیریتی مانع تعریف پست ثابت روانشناس در تیم های رشته های مختلف ورزشی شده است گفت: لزوم استفاده از روانشناس به عنوان یکی از عناصر کادرفنی تیم های ورزشی انکارناپذیر است چرا که این موضوع تفاوت رفتاری و عملکردی ورزشکاران ایران با کشورهای صاحب نام را موجب شده است.
کریمی که صاحب مدرک مربیگری B فوتبال از کنفدراسیون فوتبال آسیاست نیز هست به تحقیقی که پروفوسور گوستاو سون برای شناخت روش های به کار گرفته شده در مدارس فوتبال چهار کشور مجارستان، برزیل، هلند و آلمان اشاره کرد و در ادامه تکنیک آرام سازی و تصویرسازی ذهنی را یکی از بهترین روش های به کار گرفته برای آموزش فوتبال به رده های سنی پایه دانست.
چرا سطح انگیختگی فوتبالیست های ایرانی با بازیکنان کشورهای مطرح اروپایی متفاوت است؟ کریمی با اشاره به نتایج تیم های بایرن مونیخ و بورسیا دورتموند در لیگ قهرمانان اروپا در پاسخ به این سوال به تفاوت عملکرد رفتاری بازیکنان و تماشاگران ایرانی با بازیکنان و تماشاگران اروپایی اشاره کرد و گفت: عصبانیت بازیکن ایرانی که معمولاً فشار سکوها و رسانه ها را نیز تحمل می کند بعد از خوردن یک گل در دقایق ابتدایی بازی به اوج می رسد. تا جایی که او در ادامه بازی با سطح متفاوتی از انرژی روانی و فشار روانی مواجه می شود.
وی ادامه داد: معمولاً بازیکنان ایرانی بعد از دریافت گل به دنبال مقصر هستند اما بازیکنان حرفه ای این دو تیم به انجام کار تیمی تا دقیقه ۹۰ پایبند هستند و همین موضوع تفاوت عملکرد روانی آنها را نیز به دنبال دارد و به ارائه چنین نمایشی از سوی تیم های آلمانی منجر می شود.
این استاد دانشگاه یکی از راهکارهای مقابله با پرخاشگری بازیکنان را فرهنگ سازی استفاده از روانشناس در تیم های پایه تا رده های سنی بزرگسالان دانست و تاکید کرد: روانشناس بر اساس تئوری رفتار دست به تغییر در رفتار بازیکن می زند اما متأسفانه این خلأ در ورزش ایران احساس میشود.
کریمی در ادامه تدریس خود با مقایسه عملکرد جواد نکونام در زمان حضور او در تیم فوتبال اوساسونا و استقلال اشاره کرد و اینچنین گفت: نکونام اکنون ترمز استقلال به شمار می رود. چرا زمانی که توپ به وی می رسد سرعت بازی کاسته اما زمانی که مجتبی جباری بازی را به دست می گیرد برنامه حمله استقلال به موفقیت ختم می شود. دلیل این موضوع به تفاوت استرس رفتاری نکونام در زمان حضور در اوساسونا و استقلال برمی گردد. آماری که باشگاه اوساسونا در زمان حضور نکونام ارائه داد تفاوت فاحش پاس های رو به جلوی موفق او را نشان می داد. اما این آمار برای نکونام در استقلال کاملاً ضعیف است. دلیل این موضوع نیز برمی گردد به فشاری که روانشناس تیم موفق به مهار او شده بود. نکونام با غلبه بر استرس خود در اوساسونا به بازی سازی می پرداخت و فشار کمتری از سوی سکوها و رسانه ها متحمل می شد اما در استقلال استرس او به خوبی کنترل نشده است و ترس از حواشی بعد از اشتباه به افزایش نمودار استرسی او منجر شده است.